Vicky Colbert

Vicky Colbert

Specializare
modele educaționale alternative, combaterea abandonului școlar, politici publice, egalitate de șanse
Organizație:
Fundația Escuela Nueva, consultant UNESCO, fost Secretar de Stat si Vice-Ministru al Educatiei
Țara:
Columbia
Experiență:
aproape 40 de ani de politici publice si promovare a dreptului la educație relevantă

Despre Vicky Colbert

Colbert a absolvit sociologia la Universitatea Javeriana din Columbia și și-a urmat studiile postuniversitare în Sociologie a Educației la Universitatea Stanford din Statele Unite.

Vicky Colbert este fondatorul și directorul Fundației Escuela Nueva. Este co-autoarea modelului Escuela Nueva de renume mondial și a fost primul său coordonator național. Colbert a conceput, pilotat, extins și susținut această inovație educațională din multe sfere organizaționale: ca Secretar de Stat în Ministerul Educației din Columbia, consilier educațional al UNICEF pentru America Latina, și acum de la Fundación Escuela Nueva, un ONG pe care l-a fondat pentru a asigura calitatea, sustenabilitatea și inovația în educație.

Un element cheie al modelului Escuela Nueva este că elevii învață autonom, în ritmul lor, folosind Ghidul de învățare, pe care Colbert îl descrie ca „o combinație între un manual, un auxiliar și un ghid pentru profesor”. Aceste ghiduri se concentrează pe competența de a învăța să înveți, sugerează activități practice pe care elevii le pot face atât la școală, cât și acasă. Elevii își parcurg ghidul în ritmul lor, profesorii servind ca consilieri, studenții care stăpânesc o competență ajutându-i adesea pe cei care nu au reușit să o asimileze. Modelul este foarte empowering pentru copii și tineri, în timp ce învățarea devine relevantă pentru nevoile lor și flexibilă în ceea ce privește programul și disponibilitatea resurselor. Modelul a fost folosit inițial în cele mai izolate și dezavantajate zone din Columbia, unde abandonul școlar era la cote foarte ridicate, iar rezultatele remarcabile au făcut ca ulterior să fie preluat de alte state, fiind folosit actualmente în peste 18.000 de comunități.

Munca dnei Colbert a fost recunoscută cu mai multe premii și distincții în domeniile leadershipului și antreprenoriatului social, cum ar fi Premiul Skoll pentru Antreprenoriat Social, Premiul Clinton pentru Cetățenie Globală și Premiul Kravis. Ea a fost, de asemenea, recunoscută ca antreprenor social remarcabil de către Fundația Schwab, Ashoka și World Technology Network. Este laureată a primei ediții a Premiului Yidan pentru Dezvoltarea Educației (2017) și laureată a Premiului WISE pentru Educație 2013.